8 Aralık 2010 Çarşamba

Mobil işletim sistemleri kıyaslaması (WP7, Android, IOS)

Windows Phone 7 
Arayüz Temiz, ferah ve sade. WP7, bu niteliğiyle bir bakıma IOS klonu işletim sistemlerinden farklı bir çizgi çiziyor. Zaten ona benzemesini bekleyemezdik değil mi? Her mozaiğin içerdiği bilgi, gerçek zamanlı olarak güncelleniyor. Eğlence Wi-f i üzerinden eşitleme ve Zune Marketplace özellikleriyle WP7 kullanıcıları tek dokunuşla müzik ve video içeriğine ulaşabiliyor. Arayüzşık görünüyor. İşlevsellik Microsoft Office, kalemleri sanal ortama taşıyan ürünlerin başında gelir. Her WP7 cihazda Office'in önceden yüklenmiş olarak bulunması, 7'yi daha iyi bir iş arkadaşı haline getirebilir. Ancak -sıkı durun- kopyala/ yapıştır işlemi yapamıyorsunuz. Ah Microsoft, ah... Kollarımızı açıp havaya bakarak,"HAYIIIIR!" diye bağırsak yeridir. Uygulamalar WP7'nin uygulama mağazası halen emekleme döneminde, Spotify ve Tvvitter'dan gelecek uygulamalar ise yolda. Kısa süre içerisinde (birkaç yıl) rakipleriyle rekabet edecek düzeye gelebilir.

Android 
Arayüz
Sonu gelmeyen uygulamalarla ve kısa yollarla kişiselleştirilebilen Android'i, teknoloji tutkunlarının rüyası şeklinde nitelendirebiliriz. Froyo (2.2) sürümü işletim sistemine sahip cihazlar yedi ayrı ana ekranı ve hareketli duvar kağıtlarını destekliyor. Eğlence Söz konusu müzik ve video içeriği olunca, geniş format desteği Android'i Apple'a göre daha esnek kılıyor. Yine de IPod arayüzü daha şık, Zune arayüzü ise daha canlı görünüyor. İşlevsellik Android Froyo sürümünü bulunduran her telefonu bir Wi-fi Hotspot'ı haline getirebiliyorsunuz. Yani kablosuz internet olmayan bir yerde, telefonu kullanarak dizüstü bilgisayarınızı internete bağlayabilirsiniz, Çevrimiçi mağazada da birkaç uygulama mevcut. Uygulamalar Google Android Market, Apple'un uygulama mağazasıyla karşılaştırıldığında biraz ıssız kalıyor. Ancak genişlik açısından baktığımızda ITunes'a en yakın rakip yine de o.

IOS
Arayüz Defalarca kopyalandı ancak daha iyisi yapılamadı. IOS'nin uygulama ızgaraları sistemi işi gayet güzel götürüyor, Son yıllarda da epeyce kalıplaştı. WP7'nin canlı mozaikleri daha farklı duruyor. Sanki sade geometrik şekiller, cilalı uygulama ikonlarının yerini alacak gibi. Eğlence Çoğu kişiye göre IPod sadece müzikten ibarettir; en azından IOS işin içine girene kadar öyleydi. Kullanımı kolay, şık ve gördüklerimizin en iyisi. Zune ile olan yakın rekabetine rağmen... İşlevsellik IOS kullanarak e-posta kurmak çocuk oyuncağı. Ayrıca son derece stabil şekilde çalışıyor. App Store'da iş dostu uygulamalar olsa da cep telefonunda önceden yüklü yetenekli ofis uygulamalarını bulundurmak gibi olmuyor. Uygulamalar 250.OOO'denfazla uygulamayla IOS yolunu yapmış durumda. Mağaza kullanıcıları baştan çıkaracak nitelikte. Gerçekten AppStore'a girdikten sonra kontrolü kaybedip her uygulamayı indirmek pek zor değil, Her şey için bir uygulama mevcut.

Alıntı: Suff dergisi Aralık/2010 sayısı

Hiç yorum yok: